
Het lezen van boeken om geestelijk en theologisch te worden gevormd.
In de wetenschap dat het lezen van goede boeken één van de middelen is die God gebruikt om zicht te geven op de betekenis van het evangelie stimuleer ik gemeenteleden graag om te lezen. Zijn zij dat niet gewend, dan pleeg ik hen te wijzen op de geschriften van de Anglicaanse bisschop J.C. Ryle, de negentiende-eeuwse oefenaar Wulfert Floor en de jong overleden christelijke gereformeerde predi-kant F. Bakker. De inhoud van deze geschriften is bijbels en de presentatie helder.
Met dit advies probeer ik in ieder geval indirect al aan te geven dat wij van mensen van verschillende achtergrond iets kunnen leren. Voor sommigen blijft het taalniveau in deze geschriften het maximum van wat zij kunnen bereiken. Anderen blijken na betrekkelijk korte tijd ook met vrucht De Redelijke Godsdienst van Wilhelmus à Brakel of de Viervoudige staat van Thomas Boston te kunnen lezen.
Als het gaat om theologen uit de kerkgeschiedenis van wie wij iets kunnen leren, dan zijn er bepaalde perioden en bepaalde theologen die eruit springen. Naar mijn diepe overtuiging hebben weinigen zo’n diep inzicht gehad in het feit dat een kind van God zichzelf telkens weer voelt falen en dat hij daarom telkens weer op het Lam teruggeworpen wordt als H.F. Kohlbrugge.
Gaat het om het beantwoorden van zielenvragen en om de praktijk van de godzaligheid in de breedste zin van het woord, dan denk ik aan de puriteinen en de mannen van de Nadere Reformatie. Zeker studenten in de theologie zullen alleen maar tot hun schade deze geschriften ongelezen laten. Ik wil nog verder gaan. Ik ben er diep van overtuigd dat een theologiestudent die ernst maakt met de voorbereiding op het ambt, tijd zal willen vrijmaken om deze geschriften te lezen.
Het lesprogramma van Princeton Theological Seminary
In deze overtuiging sta ik niet alleen. In 2012 is het tweehonderd jaar geleden dat het Princeton Theological Seminary werd gesticht. Het was de eerste theologische hogeschool van de Presbyteriaanse Kerk in de Verenigde Staten. Gedurende de gehele negentiende eeuw behoorde het lezen van de geschriften van de Engelse puriteinen en van aan deze puriteinen verwante Schotse theologen als Rutherford, Halyburton en Boston tot de verplichte leesstof van studenten. Meer dan een eeuw is Princeton Theological Seminary een kweekplaats en bolwerk van gereformeerde orthodoxie in de beste zin van het woord geweest.
Verbondenheid aan de gereformeerde leer en missionaire bewogenheid gingen met elkaar gepaard. De gerichtheid op zending en evangelisatie was één van de speerpunten van de hogeschool. In de twintigste eeuw begon zich een koerswijziging af te tekenen. Deze koerswijziging werd officieel bevestigd toen de synode van de Presbyteriaanse Kerk de constitutie van de hogeschool in 1929 wijzigde.
De geschriften van de Princeton theologen
Niet alleen het lesprogramma van de theologen van Princeton is nog altijd actueel, ook hun eigen geschriften zijn de moeite waard om te lezen. Op een enkele preek na zijn er bij mijn weten nooit werken van deze theologen in het Nederlands vertaald. Dat betekent dat men wel de Engelse taal redelijk machtig moet zijn om met vrucht het werk van deze theologen te kunnen lezen.
Voor een gewoon gemeentelid denk ik naast preken en prekenbundels, die opvallen door hun sterke gerichtheid op de persoon van de Middelaar, aan een boek als Thoughts on Religious Experience (Gedachten over godsdienstige beleving) van Archibald Alexander die als eerste hoogleraar aan Princeton Theological Seminary werd verbonden. Ik ken in het Nederlands eigenlijk geen boek dat zo breed en tegelijkertijd toegankelijk vragen bespreekt die gerelateerd zijn aan het karakter, ontstaan en de voortgang van het geestelijke leven. Ik noem slechts de vraag of men het tijdstip van zijn bekering moet kunnen aangeven en de vraag of geestelijk leven begint met het toevlucht nemen tot Christus of met berouw over de zonden.
Een ander zeer toegankelijke werk is de The Way of Life (De weg van het leven) van Charles Hodge. In The Way of Life behandelt Hodge op eenvoudige wijze een drietal zaken die wij ook in zijn andere geschriften telkens weer tegenkomen, namelijk: hoe wij weten dat de Bijbel Gods Woord is, wat de inhoud van de Bijbel is en welke gevolgen de Bijbelse leer in ons leven heeft als de Heilige Geest die toepast aan ons hart. Zijn leerstellige uiteenzetting van het christelijke geloof is doortrokken van een bevindelijke gloed.
Hodge studeerde zelf aan Princeton Theological Seminary en werd op 25-jarige leeftijd tot derde hoogleraar van Princeton benoemd. Aanvankelijk bezette hij de leerstoel Oosterse en Bijbelse literatuur. In 1840 verwisselde Hodge de leerstoel Oosterse en Bijbelse literatuur met die van de dogmatiek. Wel bleef hij tot aan het einde van zijn leven aan studenten in de lagere jaren de exegese behandelen van de brieven van Paulus.
Hodge schreef naast een driedelige gereformeerde dogmatiek, die sinds het verschijnen ervan alleen door die van Herman Bavinck is overtroffen, meerdere bijbelcommentaren die nog altijd de moeite van het raadplegen waard zijn. Dat geldt ook voor de geschriften van andere bijbelwetenschappers die aan Princeton waren verbonden. Ik denk aan de oudtestamentici Joseph Addison Alexander (zoon van Archibald) en Robert Dick Wilson en aan de nieuwtestamenticus John Gresham Machen.
De blijvende betekenis van de Princeton theologen is overigens niet beperkt tot de dogmatiek en de Bijbelvakken. Ook hun homiletische geschriften zijn nog altijd de moeite waard. De stof van de colleges homiletiek van Archibald Alexander is nooit in druk verschenen. Het feit dat het door zijn zoon James Waddel Alexander verschenen werk Thoughts on Preaching (Gedachten over de prediking) nog altijd nieuw te krijgen is, is een aanwijzing voor de kracht ervan.
Wetenschap en godsvrucht
Kenmerkend voor de oorspronkelijk opzet van Princeton Theological Seminary was de nadruk op het feit dat een goed predikant zowel godzalig als geschoold dient te zijn. We horen dezelfde tonen als bij Voetius. Deze sprak in zijn inaugurele rede over wetenschap en godsvrucht, dooreen vermengd. De theologen van Princeton wensten het klassieke christendom, waarvan de gereformeerde belijdenis naar hun vaste overtuiging de diepste vertolking was, te belijden en te verdedigen. Het ging hen om een beargumenteerde en academische uiteenzetting en verdediging van het christelijke geloof en dat ten dienste van een bijbelse prediking die onder Gods zegen een nieuwe generatie wint voor de Christus der Schriften.
Voor de theologen van Princeton sloot godsvrucht het gebruik van het verstand en ijverige studie niet uit, maar juist in. Zij waren er echter wel van overtuigd dat slechts als wij ons verstand aan de openbaring onderwerpen, wij tot de kern van de bijbelse boodschap kunnen doordringen. Alleen zo ontvangen we ook een beter zicht op de werkelijkheid om ons heen. Echte wetenschap kon voor deze theologen nooit een bedreiging voor de godsvrucht en de theologie zijn.
Kern van alle kennis was voor de theologen van Princeton kennis van de Drie-enige God Die Zich aan ons in de Bijbel als Zijn onfeilbaar Woord heeft geopenbaard. Zij waren ervan overtuigd dat de essentie van het werk van de Heilige Geest daarin bestaat dat Hij ons aan Christus verbindt en voortdurend op Christus leert zien als de Middelaar door Wie wij toegang ontvangen tot de Vader.
Ik besluit deze bijdrage over de blijvende betekenis van de theologen van Princeton met door te geven wat Charles Hodge zei bij zijn vijftigjarig jubileum als hoogleraar. Hij merkte op dat de studenten die het Princeton Theological Seminary binnentraden, toen de eerste professoren nog leefden, weliswaar in de gebouwen geen schilderij of beeld van de Heere Jezus zagen. Maar dat in de colleges die er werden gegeven, de Heere Jezus werd uitgeschilderd in al Zijn heerlijkheid en schoonheid als de enige en volkomen Middelaar en Zaligmaker. Hodge zei ook dat een mens bij het zien op deze Middelaar veranderd wordt van heerlijkheid tot heerlijkheid. Van dat laatste, zo mogen we zeggen, waren deze professoren zelf een levend bewijs.
Nog een drietal aanbevelingen:
Biblical and Theological Studies: A Commemoration of 100 Years Princeton Seminary, 1912, herdr. 2003 door Solid Ground Christian Books, Birmingham, Alabama; ISBN1-932474-18-8; pb. 636 pp.; prijs $40,–
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Princeton Seminary verscheen in 1912 en bundel met bijdragen van de leden van de toenmalige faculteit. Een breek scala onderwerpen die, zeg maar, alle terreinen van de theologie als wetenschap bestrijken (bijbelvakken, dogmatiek, apologetiek, kerkgeschiedenis, praktische vakken), komt in deze bundel aan de orde. Ik noem nog dat één van de theologen die een bijdrage schreef, van Nederlandse afkomst was en wel Geerhardus Vos. Vos was een zeer bekwaam nieuwtestamenticus. Kuyper heeft nog gepoogd hem aan de Vrije Universiteit te verbinden, maar Vos koos ervoor in Amerika te blijven.
James. M. Garretson (red.), Pastor-Teachers of old Princeton: Memorial Addresses for the Faculty of Princeton Theological Seminary 1812-1921, Banner of Truth, Edinburgh 2012; ISBN 978-1-84871-161-7; hb. 565 pp.; prijs £17,–.
James M. Garretson, predikant in de Presbyterian Church of America, stelde een bundel samen met begrafenispreken, herinneringstoespraken en tijdschriftartikelen gewijd aan de arbeid van de belangrijkste theologen die tussen 1812 en 1921 aan het Princeton Theological Seminary waren verbonden.
James M. Garretson (red.), Princeton and the Work of the Christian Ministry: A Collection of Addresses and Articles by Faculty and Friends of Princeton Theological Seminary, twee delen, Banner of Truth, Edinburgh 2012; ISBN 978-1-84871-162-8; hb. 1408 pp.; prijs £30,–.
In deze twee delen zijn toespraken en artikelen gebundeld van professoren en vrienden van het Princeton Theological Seminary. Het eerste deel bevat, afgezien van een schets van de historie van de hogeschool die ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan ervan door W.B. Sprague werd vervaardigd, uitsluitend bijdragen van de eerste twee hoogleraren, namelijk Archibald Alexander en Samuel Miller. De noodzaak van godsvrucht, verlangen om zondaren voor Christus te winnen, maar ook de begeerte mensen eerlijk te behandelen en daarom ook onderscheidenlijk te preken komen in de bijdragen naar voren.
Het tweede deel bevat 39 bijdragen van een wijde kring van hoogleraren en vrienden van Princeton. Over elk van de bijdragen valt wel wat te vermelden. Daarvoor ontbreekt de ruimte. Ik noem slechts de bijdrage van A.A. Hodge (zoon van Charles) waaraan hij aantoont dat een recht zicht op de leer noodzakelijk is voor een juiste praktijk van godzaligheid. Deze Hodge schreef trouwens een populaire gereformeerde dogmatiek onder de titel Outlines of Theology die door de bekende prediker Spurgeon hoog werd geroemd en als tekstboek aan zijn Pastors’ College werd gebruikt.