Augustinus over de Drie-eenheid

De drie belangrijkste werken van de kerkvader Augustinus zijn de Confessiones (Belijdenis­sen), De Civitate Dei (De Stad Gods)  en De Trinitate (Over de Drie-eenheid). Van het laatste werk was tot voor een aantal jaren geen Nederlandse vertaling beschikbaar. Dat is inmiddels veranderd. Bij uitgeverij Peters te Leuven verscheen een Nederlandse vertaling met een inleiding van de hand van T.J. van Bavel.

Over de Drie-eenheid is opgebouwd uit vijftien boeken. Augustinus was nog niet klaar met het twaalfde boek, toen exemplaren hem werden ontstolen en zonder zijn goedvinden overgeschreven. Het was eigenlijk zijn bedoeling zijn manuscript geheel te herschrijven. Echter, op aandrang van anderen corrigeerde hij de boeken die al in omloop waren en voltooide hij het werk.

Augustinus begon met dit werk rond 400 en voltooide hij niet lang na 420. Augustinus geeft zelf aan dat hij het geen kleine zaak achtte over een zo groot mysterie als dat van de Drie-eenheid te schrijven. Augustinus heeft dit boek met name geschreven te verdieping van zijn eigen geloof. Augustinus heeft zowel de eenheid van God als de drieheid in God benadrukt.

Kenmerkend voor hem is de gedachte dat God vooral een relatie is. De Vader heeft de Zoon lief in de Geest. Liefde is voor Augustus de typerende benaming van de Heilige Geest. Het feit dat van God gezegd wordt dat Hij liefde is, ziet Augustinus (en naar ik geloof terecht) als een aanwijzing voor de Drie-eenheid. God heeft geen voorwerp buiten Zichzelf nodig om lief te hebben. God is geen liefde geworden. Hij is liefde.

Het grote wonder is dat de mens die niet alleen naar Gods beeld is geschapen, maar ook zelf beeld Gods genoemd kan worden in deze liefde mag delen en na de zondeval in de weg van Gods openbaring in Christus op een nog veel diepere wijze dan daarvoor. Augustinus was een heel diep denker en ook een bijbels denker. Zijn invloed binnen die christelijke kerk van het Westen is ongeëvenaard. Het boek van Augustinus is een werk om meditatief gelezen te worden.

Augustinus van Hippo over de Drie-eenheid, ingeleid en vertaald door T.J. van Bavel  (Leuven: Peeters, 2005), hardcover 483 pp., €28,– (ISBN 90-429-1584-6) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s