Een pastorale herinnering uit mijn eerste gemeente

In mijn eerste gemeente Zwartebroek-Terschuur leerde ik meerdere kinderen van God kennen zowel binnen de gemeente als daarbuiten. Een van hen was dhr. H.A. Seisveld. Toen ik hem leerde kennen was op leeftijd en ver in de tachtig. Zijn gezichtsvermogen was in de loop van de jaren heel sterk ver-minderd: hij had een grote loep nodig om de Bijbel te lezen.

Hij verbleef in het verzorgingstehuis Nijenstede in Amersfoort. In de kerkelijk kring waarin hij zich bevond,  was hij in de loop van de jaren steeds meer het geestelijke voedsel gaan missen waarnaar hij zozeer verlangde. Kerktelefoon was er in die tijd nog niet en van internet was toen ook nog geen sprake. Elke gemeente had toen wel een cassettedienst (later werden het cd’s). Een tweetal gemeente-leden die in Nijenstede werkten stelden hem voor cassettes vanuit Zwartebroek te brengen. Deze beluisterde hij voortaan zondagavond en ook doordeweeks.

Aan de gemeenteleden die werkten in het verpleeghuis vroeg Seisveld of hij mij een keer zou kunnen ontmoeten. De eerste ontmoeting met Seisveld zal ik, nooit vergeten. Terwijl ik in de gang zijn jas aanpakte zei Seisveld: ‘Nu mag ik deze avond een bezoek brengen aan de ambassadeur van de Koning der koningen.’ Tweemaal bezocht ik hem in Nijenstede en daarbij werd ik verwelkomd als de ambas-sadeur van onze goede God. Zo had Seisveld God leren kennen.

Hij eerde Zijn Zoon als het enige Hoofd en de enige Koning van de kerk. De Bijbel las hij als Diens liefdesbrief. Hij was zijn zwemwater, zo zei hij. ‘Zoals een ander in het zwembad duikt om lichamelijk verfrist te worden, zo lees ik de Bijbel om geestelijk te worden verfrist’, zo vertrouwde hij mij toe. De Bijbel lag toen ik hem bezocht opengeslagen op een tafeltje naast zijn stoel met een grote loep ernaast.

SSeisveld was van huis uit rooms-katholiek opgevoed. Als kind vroeg hij zich al wel eens af of wat de geestelijken hem vertelden waar. Later als jongeman bezocht hij voor het eerst Hervormde kerkdiensten. Van harte werd Seisveld hervormd. Het was hem een heel groot wonder dat God hem uit de uit de rooms-katholieke kerk had gehaald en hem aan de voet van Golgotha’s kruis had gebracht. Daarvan zei hij: ‘Daar kan ik Hem niet lang genoeg voor danken. Daar zal de eeuwigheid voor nodig zijn..’

Van zijn overgang naar de kerk van de Reformatie heeft Seisveld nooit enige spijt gehad, al  voelde hij zich in protestantse mensen meer dan eens teleurgesteld. Zijn trouwtekst was hem tot grote steun en troost: ‘Vertrouwt niet op prinsen, op des mensenkind, bij hetwelk geen heil is.’ (Ps. 146:3). De HEERE stelde hem nooit teleur. Hem leerde Hij kennen in Zijn waarachtigheid en betrouwbaarheid.

Seisveld zei dat hij de hele Bijbel kon samenvatten in vijf woorden die hem dierbaar waren, namelijk “Ik ben”, “Gij zult” en “Kom”. ‘Dat “Kom”, zo zei hij, ‘begint al in Genesis 3, als Hij Adam roept. En zo is het de hele Bijbel door, tot de Openbaring toe: Kom, kom, kom. En dan mogen we komen zoals we zijn. De liefdevolle Vader zag de zoon al van verre aankomen en hij kuste hem met al z’n vodden nog aan. Zo mogen we komen met al ons hebben en houwen. Dan is Hij het Die verlossing zendt.’

Ongeveer een jaar na mijn vertrek uit Zwartebroek is Seisveld overleden. Hij werd thuisgehaald. Voordat zij vrijdag naar huis gingen, waren de twee bewuste gemeenteleden nog even bij hem langs geweest. Met tranen in zijn ogen had hij gezegd dat de strijd tegen de zonden en de duivel hem zo zwaar viel. Toen zij de maandag daarop weer op hun werk kwamen, bleek dat Seisveld aan het begin van de zondagavond was overleden.

Een zuster had nog een cassettebandje met een preek van ds. L. Schaafsma in zijn cassetterecorder gedaan. Doordat hij zo slecht zag, moesten anderen dit voor hem doen. Toen zij een half uur later in zijn kamer kwam, zat hij dood in zijn stoel, terwijl de preek nog aanstond. Luisterend naar de stem van een gezant van de Koning der koningen was hij in de vreugde van zijn Heere ingegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s