Hoe is Christus in uw leven gekomen?

Deze vraag stelde eens een kerkenraad van een gemeente van de Free Church van Schotland aan een vrouw die voor het eerst aan het Heilig Avondmaal wenste deel te nemen. Zij antwoordde: ‘Ik weet niet of Hij door de deur is gekomen of dat Hij een gat in de muur heeft gemaakt. Dit weet ik wel dat Hij er eerst niet was en nu wel. Hij is mij boven alles dierbaar. Ik heb Hem lief, omdat Hij mij eerst heeft liefgehad.’

Met dit antwoord durfde de kerkenraad haar het kerkelijk recht tot het Heilig Avondmaal niet te onthouden. Zij ontving, zoals in de Schotse kerken het gebruik is, een penning. Deze penning wordt aan de tafelwacht teruggegeven bij de gang naar de Avondmaalstafel. Het antwoord van deze vrouw is een heel diep antwoord.

Mijn bede is dat elke avondmaalganger, ja elke kerkganger een antwoord in die geest mag geven als hem of haar wordt gevraagd: ‘Hoe is Christus in uw leven gekomen?’ Het kan zijn dat wij beter dan deze vrouw dat kon, een geordend bekeringsgetuigenis kunnen geven. Echter, veel belang­rij­ker is dat wij dagelijks leven uit de liefde van Christus en zo ook voor Hem wensen te leven.

Plaats een reactie