Een Bijbels-theologische en dogmatische studie over de gemeenschap met Christus

Robert A. Peterson, hoogleraar dogmatiek aan het Covenant Theological Seminary te St. Louis schreef al weer meerdere jaren geleden een uitgebreide studie over de vereniging/gemeenschap (unio) met Christus. Hij geeft een uitgebreide analyse van de relevante nieuwtestamentische gegevens. Daarbij krijgt Paulus de meeste aandacht.

In de brieven van Paulus heeft de uitdrukking ‘in Christus’ een grote plaats. Altijd slaat dit op de relatie tussen Christus en de Zijnen en meer dan eens heeft het expliciet betrekking op de vereniging met Christus. Uitgebreid verwijst hij naar de studie van Constantine R. Campbell Paul and Union with Christ: An Exegetical and Theological Study. Na de analyse van de Schriftgegevens volgt een theologische analyse van de betekenis van de vereniging met Christus. Peterson laat de grote betekenis ervan voor het leven van een christen zien.

Het is de Heilige Geest Die in de wedergeboorte de zaligmakende vereniging met Christus teweeg brengt. De toepassing van de zaligheid is niet het enige maar wel het belangrijkste werk van de Heilige Geest. Zoals elke christen de Heilige Geest heeft ontvangen, is elke christen in geloof met Christus verbonden. De weldaden van rechtvaardiging, heiliging, bewaring en verheerlijking ontvangen de gelovigen in vereniging met Christus.

Door de Heilige Geest Die het geloof in het hart bewerkt, worden de gelovigen ook met Christus verenigd in Zijn dood, opstanding en hemelvaart en zullen zij eenmaal delen in Zijn verheerlijking. In vereniging met Hem lijden zij om Zijnentwil en daarom zullen zij ook eenmaal met Hem verheerlijkt worden.

Peterson schreef een mooie en verrijkende studie over een zaak die het leven van elke christen stempelt. Het is een goede gids om op dit punt meer zicht te krijgen op het Bijbels getuigenis.

Robert A. Peterson, Salvation Applied by the Spirit: Union with Christ (Wheaton: Crossway Books, 2015), hardcover 464 pp., €35,– (ISBN 9781433532573).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s