Joseph Alleine over de dierbare beloften van het Evangelie

De puritein Joseph Alleine (1634-1668) is vooral bekend door zijn boek A Sure Guide to Heaven (Betrouwbare gids naar de hemel), ook wel bekend als Alarm to the Unconverted (Alarm tot onbekeer-den). Ondanks dat hij maar dertien jaar in de bediening stond, heeft hij niet alleen tijdens zijn leven, maar ook na zijn dood grote invloed gehad. Alleine ontving zijn opleiding te Oxford en studeerde daar onder mannen als John Owen en Thomas Goodwin.

In 1655 werd hij assistent van George Newton, de predikant (vicar) van Taunton in Somerset. In datzelfde jaar trouwde hij met zijn nichtje Theodosia. In Taunton mocht Alleine tot aan de zogenaamde ‘’Great Ejection’ (Grote uitwerping) van 1662 zegenrijk arbeiden. Samen met 2000 andere predikan-ten kwam Alleine in dat jaar buiten de Kerk van Engeland te staan. Echter, hij greep ook daarna elke gelegenheid aan om het Woord te verkondigen. Tweemaal kwam hij om die reden in de gevangenis terecht. Deze gevangenschappen hebben zijn gezondheid geen goed gedaan.

Na zijn vroege dood heeft zijn schoonvader Richard Alleine twee korte geschriften van hem als twee hoofdstukken opgenomen in zijn eigen werk Heaven Opened (De hemel geopend). The Banner of Truth heeft deze twee hoofdstukken nu afzonderlijk in een brochure uitgegeven onder de titel Pre-cious Promises (Dierbare beloften).

Het eerste geschrift of hoofdstuk draagt de titel The Riches of the Covenant (De rijkdommen van het verbond). De stijl van dit hoofdstuk is heel opmerkelijk. De auteur presenteert de inhoud van dit hoofdstuk niet als zijn woorden tot God, maar als Gods woorden tot al de Zijnen. Alleine citeert of parafraseert Bijbelwoorden en vormt hen tot een geheel. Een geheel van dierbare beloften voor alle gelovigen.

Het tweede geschrift of hoofdstuk heeft als titel The Triumph of the Covenant (De overwinning van het verbond). Dit hoofdstuk heeft de vorm van een toespraak van de gelovige tot zichzelf (solilo-quium). Een vorm die wij voor het eerst door Augustinus werd gebruikt. Hier komt naar voren hoe het houvast van een gelovige ligt in Gods onwankelbare verbond. God als de God van het verbond is voor de gelovige het hoogste van zijn blijdschap. Geen voorrecht is vergelijkbaar met het voorrecht om door inwilliging van het verbond in de diepste zin van het woord een verbondskind te zijn en het daarom ook altijd te blijven.

Ik kan de lezing van dit korte en leerrijke geschriftje bijzonder aanbevelen. Zelf las ik het met veel vreugde.

Joseph Alleine, Precious Promises (Edinburg: The Banner of Truth, 2021), brochure 64 pp., £1,50 (ISBN 9781800400191)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s