R.B. Kuyper over liefdeloosheid

R.B. Kuiper is een twintigste-eeuwse Amerikaanse theoloog. Zijn voor­ge­slacht – dat blijkt wel uit zijn naam – was van Nederlandse afkomst. Jaren lang was hij hoogleraar aan Westminster Theo­logical Seminary te Philadelphia. Mijn goede vriend wijlen ds. Gerald Hamstra heeft nog les van hem gehad

Van R.B. Kui­per las ik eens de vol­gende uitspraak: “Het is duidelijk dat het voor ons bij­zonder moeilijk is om in liefde te spreken over zaken waarin we ver­schillen. Dat hoort niet zo te zijn. Roddel, kwaadspreken, van zich afbijten en zwart maken mogen onder ons niet gehoord worden. Laten we ertegen strij­den van elkaar een karikatuur te maken of een stroman neer te zetten en hem vervolgens neer te slaan, ter­wijl we de indruk wekken dat degene die neergeslagen is een lid is van onze kerk. Laten we ons er voor hoeden degenen onder ons die krachtig de dwaling tegen staan en vurig voor het geloof strijden dat eenmaal aan de heiligen is overgeleverd, van liefde­loos­heid te beschuldigen. Zo’n oordeel is zelf een vorm van liefdeloos­heid in het kwadraat.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s