Wijlen ds. H. Hofman over de vergeving van zonden

Tot de weldaden die Christus Zijn kerk in dit leven schenkt behoort ook de vergeving der zonden. Nu wordt ons hier gevraagd wat wij daarvan geloven, want de vraag luidt: Wat gelooft gij van de vergeving der zonden? Niet: wat wij ervan denken, hoe wij de zaak bezien, of dat wij hoop hebben. Neen, de vraag is recht op de man af: wat gelooft gij van de vergeving der zonden? Als ik het dan van mijzelf moet zeggen, moet ik bekennen dat het droevig is.

Hoe is het met u? Gij zult zeggen: gelooft gij dan niet de vergeving der zonden? 0 ja, inderdaad wel; ik weet dat indertijd, in het gericht van God, Christus is opgetreden, en dat al mijn zonden geworpen zijn in een zee van eeuwige vergetelheid. Ik weet dat ook van nadien, en dat het nog steeds is dat Hij mij de zonden vergeeft.

Maar ………. we spreken nu over de praktijk; er wordt hier op de man af gevraagd: wat gelooft gij ? En dan moet ik bekennen, dat is zo gering bij mij. Ik ben steeds en steeds weer bezig om te trachten voor de dag te komen met enige gesteldheid, gestalte, waardigheid. In praktijk bewijs ik dat ik zo weinig geloof. Mag ik een rechtstreeks beroep op uw geweten doen? Bezie de zaak eens hoe het bij u is, bij een ieder van ons.

Op de gestelde vraag wordt geantwoord: dat God, om des genoegdoens van Christus’ wil, al mijn zonden, en ook mijn zondige aard, waarmee ik mijn leven lang te strijden heb, nimmermeer wil geden-ken. Geloven we dat van God? We hebben meermalen gesproken over het geloof, dat het niet is een bloot toestemmen, maar een zodanige zaak, dat wij ons daarop overgeven, verlaten, toevertrouwen, ja als op laten neerzinken: zo is het en niet anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s